מנהלות משאבי אנוש ליחצו כאן

סוגי חסה לגידול ביתי – איך לגדל חסה בריאה וטעימה!

מלכת הגידולים הביתים

 

החסה היא כנראה הגידול הביתי הנפוץ ביותר ויש סיבה טובה לכך! הידעתם? לחסה הגדלה בתנאים טובים ייקח  כ 20 – 30 ימים משתיל ועד קטיף ראשון. ישנם כ־5 זנים נפוצים של חסה המשווקים בישראל ואת כולם ניתן לגדל בבית. בכתבה זו תגלו הכל על חסה, מהי יתרונותיה, מהם הסוגים, כמה להשקות, מתי ואיך לקטוף.

 

מה היתרונות בחסה?

 

החסה היא ירק עלים עשיר בוויטמינים, מינרלים, ונוגדי חמצון שונים. החסה שייכת למשפחת ה־״מורכבים״, והזן הנפוץ ביותר למאכל היא החסה התרבותית. לחסה יתרונות רבים בגידול הפשוט שלה והם שהופכים אותה למלכת הגידולים הבייתים.

 

  • גידול מהיר ופשוט

    היתרון המשמעותי ביותר בגידול חסה הוא שניתן לאכול את עלי החסה כבר ביום השתילה הראשון והם אפילו יהיו מתקתקים מהרגיל, אך קטנים למדי. במילים אחרות, ההחלטה מתי לקטוף את החסה תלויה לגמרי בכם.
    טיפ מאיתנו – אל תתנו לה לגדול יותר מידי כי בשלב מסויים העלים מקבלים טעם מריר.

  • ניתנת לגידול כמעט בכל עונה

    הזמן הטוב ביותר לשתול חסה המגיעה בצורה של שתיל קטן (Starter) היא עונת הסתיו ולכן רצוי שתהיה חשופה לכמה שיותר שמש. אם אתם מגדלים את החסה בקיץ או באביב, 3-5 שעות של שמש ישירה יספיקו בהחלט.

  • ערכים תזונתיים אשר תורמים לגוף האדם

    בזני החסה השונים תמצאו ויטמינים חיוניים, (K, A, C ,E) סיבים תזונתיים, נוגדי חמצון, ומינרלים כמו מגנזיום, אשלגן, ברזל, סידן ואבץ אשר תורמים למערכת החיסונית.

שלושת היתרונות הם שהופכים את החסה לגידול הנפוץ ביותר בקרב לקוחות פרטיים וחובבי גידול.

 

איזה סוג חסה לבקש במשתלה? עד שלא תטעמו לא תבינו

 

חסה בגידול ביתי פשוט יותר טעימה! ההמלצה שלנו, אם זו הפעם הראשונה שלכם, בקשו מהמשתלה את כל זני החסה שיש להם. בשתילה הבאה התמקדו בזן שאהבתם במיוחד מבחינת הטעם לצד הזן שהתפתח הכי טוב והכי מהר.

 

  • חסה ערבית

    בשמה הלועזי חסה רומית, היא החסה המוכרת ביותר בישראל. עליה מאורכים, בעלי מרקם קשיח בחלקה התחתון, ורכה בקצה. צבעה ירוק כהה בקצה, ומתבהר בחלקה התחתון. טעמה מעט מריר והיא מכילה נוזלים רבים (עסיסית). חסה ערבית יכולה להישתל גם בעונות החמות וגם בקרות.

  • חסה אייסברג או חסה אמריקאית

    עלי האייסברג מתפתחים בצורה כדורית מרובת שכבות, כך שהיא מזכירה לרבים את צורתו של הכרוב הלבן. טעמה עדין ומתקתק יותר מהחסה הערבית ועל כן היא פופולארית בקרב ילדים ובקרב רשתות ההמבורגרים השונות. בנוסף, היא מכילה יותר נוזלים מהחסה הערבית מה שמביא אותה לחסה העסיסית ביותר. האייסברג יכולה לגדול גם בעונות החמות וגם בקרות.

  • חסה סלנובה, חסת ראש אירופאית או חסת משי (Butterhead lettuces)

    עליה רכים, עדינים וקצרים. את העלים שלה תמצאו בשני צבעים, סגולים או ירוקים. בבסיסה היא מזכירה כדור אך בקצהה היא נפתחת ויוצרת מראה יפיפה של עלים מסולסלים מרווחים בצפיפותם, יוצרים מראה של פרח עומד לפרוח. את הסלנובה נעדיף לשתול בתחילת העונות הקרות ונמנע מלשתול אותה בחום.

  • חסה אדומה או חסה מסולסלת

    בעלת עלים מסולסלים ורחבים אשר מזכירים לרבים צורת מניפה. טעמה מתקתק ואגוזי. בסיס העלים בצבע ירוק, וככל שעולים לכיוון קצה העלים צבעם משתנה לאדמדם. צבעה המיוחד הביא אותה לשימוש נרחב במסעדות למטרות קישוט והעשרה של מנות רבות. מלבד זאת, זנים המזכירים את החסה האדומה, הם לולה רוזה, חסה רדינה, ועוד. נעדיף לשתול בעונות הקרות ונמנע מלשתול אותה בחום.

  • חסה לליק (לאליק) או חסה קריסטל

    היא שילוב של חסת הסלנובה העדינה והרכה עם החסה המסולסלת. עליה ירוקים ומסולסלים אך עבים ובשרניים יותר מהחסה המסולסלת. טעמה מתקתק בעל מרקם חמאתי והיא כמעט ואינה מכילה טעם מר כמו חסות אחרות. העיבוד החלקאי שלה מתבצע לרוב במערכות הידרופוניות ולא בשטחים פתוחים. את החסה לליק נעדיף לשתול סמוך לעונה הקרה, ספטמבר-דצמבר.

 

איפה אפשר לגדל חסה? – בכל מקום!

החסה יכולה לגדול היטב בשלושה מצעי גידול שונים. בחצר, באדנית ובמערכת הידרופונית. ראו מאמר מורחב על מצעי גידול ודישון נכון.

בחצר

נקרא גם מצע צמוד קרקע כלומר, בגינה בחצר הבית, שטח חקלאי או כל אדמה שלא תחומה בכלי קיבול.
כלל ברזל: שימו קומפוסט אורגני בכמות של 20 ליטרים למטר רבוע לפני השתילה.

באדנית

נקרא גם במצע מנותק, הוא כל כלי עם אדמה שמנותק מהקרקע  עליה הוא עומד.
איך שותלים: עומק האדמה המינימלי כ־30 ס”מ, השתמשו בתוסף כלשהו, אנחנו ממליצים על “דשן בשחרור איטי”, כפית לשתיל לפני כל שתילה. יש להשאיר מקום לחלחול המים בעזרת שכבות. ראו: איך לבנות ערוגה בשלושה שכבות.

מצע מים

 גידול הידרופוני, שיטת גידול צמחים בסביבת מים ללא אדמה. החסה תתפתח נהדר בגידול הידרופוני בשל העובדה שהשורשים שלה קצרים ומאווררים כך שלא נוצר מצב של חסימת המים בצינור. ראו מאמר מורחב גידול חסה הידרופונית.

 

מהם מרחקי השתילה של החסה?

ככלל, 20 ס”מ בין שתיל לשתיל יספיקו.
במידה ויש לכם טפטפת או אביזר השקיה דומה, אפשר לשתול שני שתילי חסה ליד כל חור של טפטפת, כך, שהמרחק בין שתיל לשתיל יהיה כ־5 ס”מ (שימו לב: וודאו שמקור המים נמצא בין השתילים). המרחק בין זוג חסות לזוג הבא יהיה כ־30 ס”מ (עד חור הטפטפת הבא).

 

השקיית חסה – מתי כמה ולמה?

“כלל האצבע” הרגישו בעזרת האצבע את האדמה, המטרה היא שהאדמה לחה כל הזמן. אם היא ספוגה מים ואתם רואים שלוליות קטנות מסביב לצמח יש בעיית ניקוז. אם היא יבשה, השמש הקדימה אתכם, השקו בזריזות!

לאחר שזה נאמר,

בקיץ – השקו כל יום ואף פעמיים ביום, בימים חמים מאוד.

בחורף – יום כן יום לא, תלוי בגשמים, בהסתמך על “כלל האצבע”.
שימו לב: טעות נפוצה היא השקיית הירק עצמו. יש להקפיד להשקות את האדמה כך שהמים יגיעו לשורשים ולא לעלים.

 

הדברה אורגנית לחסה – אילו סוגי הדברות מומלצות לשימוש?

ראשית, זהו את הטפיל! הזיהוי הראשוני הוא חלק בלתי נפרד מהמשימה. הסימן
העיקרי להתקיימותו של טפיל בסביבה היא חסה פגומה או נגוסה. המזיקים
הנפוצים לחסות הם: ציפורים, שבלולים וחשופיות. אז חפשו שבלולים.

הדברה אורגנית נגד ציפורים

מתחו רשת ציפורים סביב גינת הירק, אפשר לקנות במשתלות או בחנויות חומרי בניין וטמבוריות.

הדברה אורגנית נגד חלזונות

הקיפו את שטח הגידול בפס נחושת (אפשר לקנות
במשתלות, חנויות חומרי בניין וטמבוריות). כאשר החלזונות נוגעים בנחושת הם מאבדים עניין.

 

איך קוטפים חסה? – הכירו 2 את השיטות

טיפ מאיתנו, בכל פעם שהוצאתם חסה ושמתם במטבח, שתלו במהרה אחת אחרת במקומה. כך תהנו מחסות לאורך כל השנה.

קטיף חד פעמי – תולשים את החסה מהשורש, קוטמים אותו ומכניסים הביתה. זכרו שעלים גדולים במיוחד מתחילים לקבל טעם מריר.

קטיף היקפי – קטיף של מספר עלים חיצוניים בכל פעם, קטיף העלים הבוגרים, מבחוץ פנימה. שיטה זו נועדה ״לחלוב״ את הירק לאט לאט, ולתת לו להמשיך לצמוח. בשלב מסוים, הצמח ירגיש שהעונה נגמרה ויוציא עמוד תפרחת והחסה תתרומם כלפי מעלה. תקופה זו מעידה סוף הגידול, עיקרו אותה ושתלו ירק חדש.

ייחור חסה – אנחנו פחות ממליצים, פעמים רבות חסה הגדלה מייחור מאופיינת בטעם מר מהחסה שקדמה לה, עד כדי כך שלא הצלחנו לאכול אותה. אבל מוזמנים לנסות.

נחמד לדעת – במידה ולא תעקרו את החסה היא תתחיל לפרוח. לאחר הפריחה תוכלו להשתמש בזרעים שלה לעונה הבאה.

זקוקים לעזרה? יד מכוונת? התייעצו עם צוות המומחים של ערוגנית בכל עת.

המשיכו ללמוד לגדל

גם בדיגיטל

התחילו לאכול את שגידלתם

הצטרפו למאות משפחות וחברות שנהנות מהגינה לצלחת

you are what you eat